AdMarket 2015: ce cred clienții despre agențiile de publicitate, media și digital din România?

Studiul AdMarket, desfășurat la inițiativa UAPR și cu sprijinul IAA România, a devenit deja o tradiție pentru industria locală de marcom. Echipa D&D Research a finalizat recent ediția referitoare la anul 2015, o analiză care reprezintă cel mai amplu research privind percepțiile clienților asupra agențiilor de comunicare. Cu răspunsuri din partea a 235 de repondenți (clienți) și respectiv 183 de companii, AdMarket 2015 cuprinde 3 analize diferite, cu date despre cele 3 segmente de business importante în această piață – advertising (aAdMarket 2015), media (mAdmarket 2015) și digital/online (iAdMarket).

Pe lângă surprizele generate de schimbarea unor topuri ale agențiilor, AdMarket surprinde o serie de trenduri importante pentru piața de publicitate.

De exemplu, atunci când trebuie să evalueze prestația unei agenții, clienții pun din ce în ce mai mult focus pe strategie și pe înțelegerea consumatorului. Acest lucru este valabil atât în evaluarea agențiilor de ATL (importanța creației a scăzut cu 11% vs 2014), cât și în evaluarea agențiilor de media (importanța strategiei media a crescut cu 11% în timp ce importanța costurilor de buying media space a scăzut cu 6%). Și în cazul agențiilor de online importanța percepută a strategiei a crescut cu 7% față de anul precedent. Cred că acesta este un simptom al maturizării pieței și ar trebui să dea agențiilor încredere în faptul că începem să depășim perioada în care cei cu putere de decizie se îndrăgosteau de o execuție și nu mai apreciau the big picture.

În ceea ce privește activitatea media, clienții declară că abilitatea agențiilor de a integra canalele online și offline este din ce în ce mai relevantă, la fel și performance tactical planning (creștere de 12% vs 2014).

O altă tendință evidentă în toate cele 3 categorii este continuarea creșterii investiției în comunicarea digitală. Majoritatea clienților consideră că aceasta va fi cea mai importantă activitate pentru brandul lor în 2016. Diferența principală față de ediția precedentă este însă că alocarile se fac acum nu din motive de constrângeri financiare („on line-ul este mai ieftin în valori absolute”), ci pentru a explora și exploata mai mult potențialul acestor canale.

De remarcat și creșterea cu 6% a numărului clienților care preferă să lucreze cu agenții mai multe și specializate versus o singură agenție.

0 Shares:
You May Also Like